استرس و اضطراب را جدی بگیریم
استرس و اضطراب چیست؟
همه ما در زندگی و حتی در طول روز بسته به موقعیتهایی که برایمان پیش میآید استرس و اضطراب را تجربه میکنیم. به نوعی احساس نام آشنای همگی ما در زندگی مدرن امروزی همین استرسهاست که گاهی اجتنابناپذیر و گاهی هم بنا به دلایلی بیشتر از حد معمول در ما به وجود میآید و ممکن است که غیر قابل تحمل شود و ما را در معرض شدیدترین حملههای اضطرابی و عصبی بگذارد.
استرس و اضطراب را میتوان به نوعی احساسی شبیه غرق شدن یا ناتوانی در مقابله با فشارهای روانی تعریف کرد که پیامدهای روحی و جسمی نیز در ما پدید میآورد.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ نشان داد که ۵۹٪ از بزرگسالان گزارش دادند که سطوح بالایی از استرس را در زندگی خود تجربه میکنند که البته به احتمال زیاد این درصد در سال ۲۰۲۴ بیشتر شده و روند صعودی داشته است.
تفاوت استرس و اضطراب
فرض کنید حین رفتن به یک جلسه مهم کاری ماشینتان وسط راه خراب میشود. در این شرایط هم به جلسه دیر میرسید و یا حتی شاید نرسید و هم اینکه باید فکری به حال تعمیر ماشین بکنید. در این موقعیت مسلم است که استرس را تجربه خواهید کرد. پس در واقع استرس در مواجهه با یک اتفاق و رخداد بیرونی در شما ایجاد میشود و بعد از کنترل و بهبود شرایط، استرس نیز در شما از بین خواهد رفت.
اما اضطراب لزومن اینگونه نیست. احساس بیقراری و نگرانی ممکن است بدون هیچ اتفاق بیرونی و موقعیت خاصی در شما بیدلیل به وجود آید و یا به طور همیشگی وجود داشته باشد. حتی ممکن است شما اذعان کنید که همیشه در زندگی همینطور هستید و این اضطراب مهمان همیشگی شماست.
علایم استرس و اضطراب
معده درد و مشکلات گوارشی مانند: سندروم روده تحریکپذیر
تپش قلب
تنفس سریع و تنگی نفس
سردردها
اختلال در خوردن (پرخوری و کم خوری)
احساس بیقراری و دلشوره مداوم
زود رنجی
پرخاشگری
عدم تمرکز در کارها
نشخوار فکری
استرس و اضطراب
علایم استرس و اضطراب
اضطراب و استرس را مهم است که تشخیص دهیم؟
علایم اضطراب و استرس بسیار شبیه به هم است. اینکه تشخیص دهید استرس دارید بسیار عالی است اما در قدم بعدی باید در خود بررسی کنید که در مواقع اینچنینی چه رفتارهایی از شما سر میزند؟ آیا مهارتهای حل مسئله را بلدید؟ احساسات خودتان را میتوانید کنترل و مدیریت کنید؟ یا عصبانی میشوید و پرخاشگری میکنید و کارها را به تعویق میاندازید و اهمال کاری میکنید؟ و یا به روابطتان آسیب میزنید؟
همچنین اینکه تشخیص دهید اضطراب هم دارید نیز بسیار عالی است. زیرا این علائم به شما هشدار میدهد چیزی در درون شما وجود دارد که باعث درد و رنج و وحشت شما شده که نیاز به بررسی و درمان دارند! و آدمی در زندگی نباید به طور دائم این دلنگرانیها و بیقراریها را داشته باشد.
افسردگی و اضطراب دو روی یک سکه هستند
افسردگی و اضطراب بیماریهای شایع دنیای امروز که در جوامع بزرگ و پیشرفته نیز بسیار دیده میشود دو روی یک سکه هستند. برای تشخیص افسردگی علل گوناگونی توسط روانشناس بررسی میشود. یکی از علتهای افسردگی، اضطرابهای حل نشده طولانی مدت در فرد است که در نهایت میتواند او را افسرده کند. فرد افسرده نیز به مرور زمان توان و انرژی خود را برای زندگی کاری، تحصیلی و روزمره خود از دست میدهد و همچنین باعث بروز مشکلات جسمی فراوانی میشود به همین علت درمان اضطراب یکی از مهمترین اقداماتیست که باید انجام دهید و به طور کلی باید اضطراب را باید جدی بگیرید.
در کلینیک روانشناسی مانوشان درمانگران متخصص با رویکرد روانپویشی کوتاه مدت در زمینه درمان اضطراب و استرس در خدمت تمامی شما عزیزان میباشند. برای نوبتدهی اینترنتی میتوانید روی لینک زیر و یا عکس زیر کلیک کنید:
نوبتدهی آنلاین کلینیک روانشناسی مانوشان
انواع اختلالات اضطرابی را بشناسید
پانیک یا اختلال هراس (حمله اضطرابی شدید): ترس و نگرانی شدیدی که ناگهانی به فرد حمله میکند و باعث میشود فرد حالت شدید از فشار و با حالتی شبیه ترس از مرگ ناگهانی را تجربه کند. در این حالت فرد معمولن علائمی همچون: تنگی نفس شدید، تپش قلب، حالت تهوع، عرق شدید . لرزش اندام را تجربه کند.
فوبیا (هراس): ترس بیش از اندازه از یک چیز، موقعیت یا فعالیتی خاص
اختلال اضطراب فراگیر: نگرانی بیش از اندازه در مورد رخدادهای گوناگونی که علائم استرس و اضطراب را در فرد به وجود میآورد و به نوعی ترس مبهم و نگرانی که به یک عادت تبدیل شده است.
اختلال اضطراب اجتماعی: فرد مبتلا به این اختلال هنگام حضور در موقعیتهای اجتماعی احساس اضطراب میکند و از اینکه توسط دیگران مورد قضاوت منفی قرار بگیرد میترسد. این اتفاق میتواند در موقعیتهای خاصی مانند: صحبت در جمع، سخنرانی در گروه یا هنگام حضور در موقعیت های عمومیتر از جمله موقعیتهای اجتماعی روزانه.
اختلال اضطراب جدایی: ترس از دور شدن از خانه یا دور شدن از عزیزان
وسواس فکری (OCD): تکرار بیش از اندازه افکار مزاحم و غیر منطقی که باعث بروز رفتارهای خاص و تکراری در شما در طول روز میشود.
اختلال اضطراب ابتلا به بیماری: ترس و اضطراب درباره سلامتی و یا مبتلا شدن به یک بیماری خاص (قبلن هیپوکندری نامیده میشد)
لالی انتخابی: خودداری از صحبت کردن در موقعیتهای گوناگون در زندگی فرد
اختلال وسواس جبری: وجود افکار مزاحم ترسناکی که تکرار میشوند و یا تصوراتی حاد و شدید از یک نگرانی معمولی (مثلن فکر میکنیم شعله گاز را خاموش نکردیم) و یا عادتهایی که ترک آنها زمانبر است ولی به نظر میرسد که باید متوقف شوند از قبیل تکرار بیش از حد یک عبارت در ذهن، وسواس در چینش دقیق اشیاء در کنار هم و یا وسواس تمیز بودن.
روشهای درمان اضطراب
اولین قدم برای درمان اضطراب این است که شما متوجه این احساس ناخوشایند در خودتان شده باشید و تصمیم بگیرید که برای بالا بردن کیفیت زندگیتان و بهتر شدن سلامت روان و جسمتان حتمن به روانشناس مراجعه و درصدد درمان باشید زیرا اضطراب بر خلاف عموم که فکر میکنند طبیعیست و درمانی دارد، کاملن درمانپذیر است.
درمان اضطراب و انواع آن به شدت آن در فرد و علت درونی به وجودآورنده آن بستگی دارد. در برخی موارد افراد با یادگیری مهارتهای لازم برای کنترل اضطراب و استرس و استفاده از تکنیکهایی که یک درمانگر حرفهای انجام میدهد میتواند از احساس اضطراب رها شود. اما در بیشتر مواقع مخصوصن اگر میزان اضطراب و استرس بسیار زیاد باشد، به گونهای که فرد حتی در جلسات مشاوره نیز نمیتواند حضور داشته باشد پیشنهاد میشود از درمانهای دارویی در کنار درمانهای روانشناسی برای فرد استفاده شود.
در ادامه این مقاله چند روش که در جلسات مشاوره و روان درمانی برای درمان اضطراب به کار میرود را معرفی میکنیم:
درمان با رویکرد روانپویشی کوتاه مدت (DISTDP):
در این روش که تمامی درمانگران کلینیک روانشناسی مانوشان متخصص در رویکرد روانپویشی متمرکز کوتاهمدت هستند، با تمرکز بر روی مشکلات درونی فرد و درمان آسیبها و کمک به تجربه احساسات واقعی در اتاق درمان به فرد میکنند تا اضطرابش درمان شود.
پادکست انتخاب رویکرد درمانی ویژه روانشناسان و دانشجویان روانشناسی
دارو درمانی:
این روش میتواند به درمان اختلال اضطراب (با تشخیص قطعی) کمک کند. این داروها ممکن است شامل مهارکنندههای بازجذب سروتونین انتخابی (SSRI) مانند سرترالین (زولافت) یا پاروکستین (پاکسیل) باشد. گاهی اوقات پزشکان از داروهای ضد اضطراب (بنزودیازپینها) مانند دیازپام (والیوم) و یا لورازپام (آتیوان) استفاده میکنند. اما این روشها به دلیل خطر وابستگی بیمار، عمومن به صورت کوتاه مدت استفاده میشود و حتمن باید توسط پزشک تجویز شود. استفاده سر خود از این داروها ممکن است عوارض بدی در پی داشته باشد.
ما توصیه میکنیم برای درمان اضطراب و کمک به بهبود عوارض ناشی از آن از یک روان درمانگر کمک بگیرید. در آخر باید اضافه کنیم که اختلالات اضطرابی را میتوان با دارو، روان درمانی یا ترکیبی از این دو درمان کرد. برخی از افراد با دارا بودن اختلالات اضطرابی خفیف تصمیم میگیرند با این شرایط زندگی کنند و به دنبال معالجه نباشند.
درمان شناختی رفتاری:
این روش تاثیر فکر ما بر احساساتمان بررسی میشود و الگوهای رفتاری و فکری که باعث اضطراب شده یا مانع از بهبود آن میشود را شناسایی میکند و بعد از شناسایی آن، کمک میکند تا آن را با رفتار و الگویی که به مقابله به اضطراب کمک میکند، جایگزین کنیم.
رفتار درمانی:
در این روش تلاشی برای تغییر نگرش صورت نمیگیرد بلکه با بهره بردن از فعالیت هایی که برای فرد خوشایند است و باعث ایجاد احساس رضایت میشود، سعی در درمان اضطراب دارد.
مواجهسازی و حساسیتزدایی سیستماتیک:
در این روش، شما به تدریج در معرض محرکهای اضطراب قرار میگیرید تا بتوانید احساسات ترس خود را مدیریت کنید.
لذا درک این نکته مهم است که حتی اضطراب شدید نیز قابل درمان است. از این رو میتوانید از طریق سایت مانوشان با مجربترین روانشناسان و روانپزشکان در ارتباط باشید و در سریعترین زمان ممکن نوبت بگیرید.
نظری ثبت نشده است. برای شروع یک بحث جدید وارد شوید بحث جدیدی را شروع کنید